Sık Sorulan Sorular

Sizin için saç ekimi ile ilgili sık sorulan sorular ve cevaplarını derledik.
Yanıtını bulamadığınız sorularınızı iletişim formu ile bizlere iletin, iletişime geçelim.

Sıkça Sorulan Sorular - SSS

Günümüzde FUE ve FUT tekniği olmak üzere 2 çeşit saç ekim yöntemi bulunmaktadır. FUE tekniğinde saç kökleri donör bölgeden mikro motorlar kullanılarak tek tek alınırken, FUT tekniğinde uzun şeritler kesilerek alınmaktadır. FUT tekniği yara izi bıraktığı için estetik açıdan doğal bir görünüm elde etmek mümkün değildir. Hair Med Saç Ekim Merkezi olarak operasyonlarımızda FUE yöntemini tercih etmekteyiz. Ayrıca traşsız saç ekimi yapılabilen DHI tekniği bulunmaktadır.
Saç ekiminde ekilen saçlar genetik olarak en az dökülen ense bölgesinden alındığı için dökülmez. Ekilen saçlar ense bölgesinde taşıdıkları genetik özelliklerine devam ederler.
Erkekler gibi kadınlar da saç ektirebilirler. Ekim öncesinde saç dökülme sebepleri mutlaka araştırılmalı, hormonal bir rahatsızlık ya da benzeri bir sorun varsa ekim öncesi tedavi edilmelidir. Saç dökülmesi erkeklerde genel olarak genetik sebeplere bağlıdır. Kadınlar ise bu durumun sebepleri oldukça çeşitlidir. Öncelik olarak sorunun sebebi tespit edilmelidir.

Saç ekimi 18 yaşından büyük, erkek tipi saç dökülmesi olan herkese başarıyla uygulanabilir. Önemli bir hastalığınız, alerjiniz veya tansiyon, şeker, kalp gibi bir rahatsızlığınız varsa bunu işlemden önce mutlaka belirtmeniz gerekir. Bu gibi durumlarda yapılan ön kontrollerde saç ekimi için uygun bir aday olup olmadığınıza karar verilir.

Saç ekimi operasyonu lokal anesteziyle yapılan bir işlemdir. Kişi sadece lokal anestezi uygulanırken işlemi hisseder. Lokal anesteziden sonra bölge uyuştuğu için herhangi bir ağrı ya da acı hissetmez. Operasyondan sonra ağrılar oluşabilir. Bunlar önerilen ağrı kesiciler ile engellenebilir.

Saç ekim süreci kişinin saç ektirmeye karar vermesiyle başlayan ve işlemden yaklaşık 1 sene sonra tamamen sona eren bir süreçtir. Saç ekiminden önce saç analizi yapılır. Kişinin saç ekimi için uygun bir aday olup olmadığına, uygun bir adaysa ne kadar greft ekileceğine karar verilir. FUE tekniği ile yapılan operasyonun süresi greft sayısına bağlı olarak 4-8 arasında arasında değişmektedir. İşlemden önce lokal anestezi yapıldığı için operasyon sırasında herhangi bir ağrı hissedilmez. Kişi saç ekimi bitene kadar müzik dinleyebilir, televizyon izleyebilir, gazete, kitap okuyabilir.

Saç ekiminden sonraki ilk birkaç hafta ve özellikle ilk 3 gün saç ekiminde başarılı sonuçlar için oldukça önemlidir. Bu süreçte kişi kafasına dikkat etmeli, olası darbelerden ve temaslardan kaçınmalıdır. Dışarı çıktığında mutlaka şapka veya bandana takmalı, hijyenik olmayan ortamlardan ve saçla direkt temas edecek güneş ve yağmur gibi dış faktörlerden uzak durmalıdır. Özellikle ilk 3 gün uyku pozisyonuna oldukça dikkat edilmelidir. Sırtüstü yatılmalı ve saç ekimi yapılan bölgenin yastıkla temas etmemesi gerekir.

Ekilen saçlar operasyondan sonraki ilk birkaç ay içinde dökülebilir. Bu beklenen bir durumdur. Bazen erken dökülebilir, bazen geç dökülebilir, hatta bazen hiç dökülmeyebilir. Fizyolojik duruma bağlı olarak kişiden kişiye değişmektedir. İlk saçlar saç ekiminden yaklaşık 3 ay sonra çıkmaya başlar. 7. ayın sonunda ekilen saçların büyük bir kısmı çıkmış olur. 1. yılın sonunda ise ekilen saçların tamamı çıkmış olur.

Lokal anestezi yapıldığı için işlemin başlangıcında meydana getirilen bir kaç küçük iğne haricinde muamele sırasında hiçbir acı hissedilmez. İşlem sonrası ilk gece birazcık ağrı olabilir, bunun için ağrı kesici veriyoruz.

Saç ekimi sadece kendi donör bölgenizden alınarak veya aynı yumurta ikizleri içinde yapılabilir, bundan dolayı tek yumurta ikizleri aynı genlere sahiptirler. Bir başkasının saçları alınarak yapılmaz şu sebeple vücudunuz yabancı saçları kabul etmez.

Saç ekim yöntemi yaş, hormon yapısı ve kalıtım yani genetik koşullarına bağlı olarak görülür. Erkek tipi saç dökülmesi için uygulanan çözümler en sık uygulanan estetik girişimdir. Daha ilkin ekim yaptırmış ama memnun kalmamış, yanık sonrası saç yahut kaşda aleni alanı olanlar, hasalıklara bağlı kısmen saçsız alanı olanlar ve kadın tipi saç dökülmesi yaşayanlar saç ekimine adaydır.

Saç ekiminin gözle görülen herhangi bir zararı yoktur. Lokal anestezi alerjisi olan hastalar saç ekimi yaptıramayabilirler. Bu tip hastalar doktoruna danışmalı, uzman çözüm aramalıdır.

Saç ekimi mutlaka ameliyathane koşullarında yapılmalıdır. Bu vaziyet saç ekiminde oldukca mühim bir kuraldır ve kanuni bir zorunluluktur. Sağlık Bakanlığı tarafından hastanın aynı zamanda ekibin konforu ve sağlık açısından müsait bir alt yapının olması gerekliliği düşünülmüş ve sadece hastanelerde ya da cerrahi tıp merkezlerinde yapılmasına karar verilmiştir.

Saç ekimi operasyonlarında risk ihtimali oldukça küçük de olsa oluşabilecek aksiliğe karşı acil müdahale edilmesi icap eder. Bu durumda hastane şartları yaşam kurtarıcı olabilir. Saç ekimi oldukça ciddi bir güzel duyu operasyondur ve ne olursa olsun steril koşullarda ve steril tek kullanımlık tıbbi malzemelerle çalışılması gerekir. Bu sadece hastanelerin ameliyathanelerinde mümkündür.

Saç ekimi ne olursa olsun Plastik Cerrah ve Dermaolog kontrolünde, yeterli anlamda hemşire ve konusunda tahsil almış, yılların tecrübesini kazanmış uzman cerrahi ekib tarafınca yapılmalıdır. Aksi taktirde istenmeyen sonuçlara neden olur.

Saç ekimine uygun olup bulunmadığınız uzmanlar tarafınca yapılacak saç analizinde belirlenmektedir. Donör bölgesinde (iki kulak arasında) yeterli miktarda saç varsa saç nakline uygunsunuz. İnternet kanalıyla saç fotoğraflarınızı bize ulaştırdığınız taktirde işlemle alakalı sizi detaylı bilgilendirebiliriz ve greft ihtiyacınız olan şeyi tespit edebiliriz.

Saç ekimi sonrasındaki ilk günde normal hayata dönmekte sakınca yoktur. İlk 10 gün dikkat etmeniz yeterlidir. Mümkünse 2-3 gün istirahat önerilmektedir. Saç yıkamalarıyla beraber ilk 10 gün arasında ekim alanındaki kabuklu manzara ve kızarıklıklar düzelmiş olacaktır.

Sıkça sorulan sorular içinde bu soru bir çok hastanın sorduğu sorulardandır. Saç ekimi sonrası ekim bölgesinde kabuklanmlar görülebilir. Yaklaşık 10 gün boyunca günde 1 defa başınızı yıkayarak bu kabuklar tamamen dökülür. Kabuk dökülürken ekim yapılan saçların da bazıları şok dökülmelere uğrarlar, dinlenme sürecine girerler. Bu dökülme geçicidir. Bu süreçte hasta ekim öncesi görünümüne döner ve 3 ay bu görünümde bir değişim olmaz. 3 ayın sonunda saçların çıkmaya başladığı görülür. Değişimin en fazla olduğu aylar 5-6 aylardır. Saçların tamamının çıkması için 1 sene süre kadar beklemek gerekebilir. Bu süreçler kişiden kişiye farklılık da gösterebilir. Kişinin saç yapısına, beslenmesine ve ruhsal durumuna bağlı olarak değişmektedir.
Lokal anestezi altında meydana getirilen saç ekimi mutlaka rahat bir muamele değildir ve kendine nazaran riskleri vardır. Olası riskler istenilen sonucun alınamaması ve efeksiyon riskidir. İşlem deneyimli uzman ekip tarafından ve hastane veya cerrahi tıp merkezi ortamında gerçekleştirilirse, bu komplikasyonlar çok seyrektir ve esenlik açısından hiç bir negatif yan etkisi yoktur.
Saç ekiminde seans sayısının kişinin donör bölgelerinin yoğunluğu, ekim meydana getirilen alanın büyüklüğü, kişinin saç dökülmesinin nedenleri ve devam edip etmemesi, alın çizgisi, kafa yapısı ve saç köklerinin sağlıklı olup olmadığı benzer biçimde birçok etkili belirler. FUT yönteminde bu miktarı ferdin ense derisinin gevşekliği belirler ve yaklaşık 1500 kök elde edilebilir. Gerekirse ikinci seans yapılabilir. FUE yönteminde bir seansta yaklaşık 4000 kök alınabilir. Bu miktar bireyin açıklığını kapatmaya ehil ise, işlem bir seansta tamamlanır. Gerektiğinde ikinci seans 8 ay sonrasında yapılabilir.
Saç ekimi her mevsimde yapılabilir, ancak saç ekiminden sonrası ekilen saçların zarar görmemesi için ferdin kırılgan davranması ve oldukça dikkatli hareket etmesi gerekiyor. Yaz mevsiminde saç ekimi hemen sonra hastanın kesinlikle 1 ay denize, havuza ve solaryuma giremeyeceği göz önünde bulundurulmalıdır. Özellikle ilk günler kuvvetli güneş ışınlarından kaçınılmalıdır ve kış mevsiminde yağmura karşı tedbirli olunması gerekiyor.

Saç ekiminden 24-48 saat sonrasında ilk yıkamanın klinikte yapılmasında yarar vardır. Saç ekimi işleminden sonra oluşan kabukların atılması ve saçların ekilen bölgeye adaptasyonu için hastalar kendileri tavsiye edilen Losyon ve Şampuan ile 10 gün süreyle günde 1 kere saçlarına bakım ve yıkama yapabilir. Yıkama işleminden ilkin kurumuş kan pıhtılarını yumuşatmak için ekim yapılma ve donör alana oldukca ince bir katman halinde elinizle sürtmeden nazikçe yumuşatıcı Losyon sürülür. Losyon cilt tarafından emilir ve ciltte yumuşama sağlanır.

Yarım saat bu biçimde bekletilir. Sonra yıkama işleminde ense bölgesinde düzgüsel yıkama hareketleri ve ekim bölgesinde yumuşak hareketlerle losyonun katılımı sağlanır. Yavaş ovalanarak Şampuan sürülür. Taziksiz su ile uzun vakit durulanır. Yumuşak havlu ile yine sürtmeden hafif kompres yapılarak kurulanır. 10 gün sonunda kabuklar yok olur ve saçlarınızı rahatça kendi şampuanınızla kendi ritminizle yıkayabilirsiniz.

Başarılı bir saç ekimi, çim erkek görüntüsünden uzak tamamen organik görünümlü saçlara kavuşmak anlama gelir. Saç ekimi doğru yapılırsa başarı payı da oldukca yüksektir. FUE ve FUT tekniklerinde başarı oranı benzerdir. Hangi metot uygulanırsa uygulansın, bu işlemi uygulayan saç ekimi uzmanının bu teknikteki başarı oranı, eğitimi, bilgisi, becerisi ve tecrübesi oldukca önemlidir. Doğal bir görünüm için kök alımında, ekiminde, saç çizgisi belirlemede, saçlara doğru istikamet vermede ekip tecrübesi oldukça önem arz etmektedir.