Alopesi Areata Nedir?

Alopesi Areata

Alopesi areata, bilinen adıyla saçkıran yamalar halinde saç dökülmesinin meydana geldiği yaygın bir cilt durumudur. Bu hastalık, kafa derisinde saç dökülmesi ile belirti göstermektedir. Ancak ilginç bir şekilde, bu bozukluk kafa derisi dışındaki alanlarda da ortaya çıkabilir. Bu tür saç hastalıkları kolayca tedavi edilmemesine rağmen bir kaç reçetesi bulunmaktadır.

Alopesi Areata Neden Oluşur? Nasıl Tedavi Edilir?

Alopesi areata nedir? Bağışıklık sisteminizin saç köklerinize saldırarak saçlarını kaybetmesine neden olduğu otoimmün bir hastalıktır. Erkekler ve kadınlar da dahil olmak üzere her yaştan insanda görülebilir. Alopesi areata yaşıyorsanız, doğru tedaviyi bulmak için bir doktora görünmelisiniz.

Bu durum, bir kişinin kafa derisinde kel bir alanın oluşmasına neden olur. Şiddetli vakalarda, bu durum tamamen kelliğe yol açabilir. Neyse ki, saçkıran hastalığı tedavi edilebilen bir hastalıktır.

Otoimmün bozukluğu veya inflamatuar bozukluğu olanların alopesi areata hastalığının görülmesi daha olasıdır. Ancak genetik faktörler dışındaki etkenler de bu hastalığa yol açabilir. Stres, travma ve viral enfeksiyonlar gibi etkenler ise en yaygın etkenler arasındadır. 

Saç hacim kazanmaya devam edebilir ancak bu süre içerisinde tekrar dökülme de görülebilir. Hastalığın semptomları değişebilir ve her yaşta ortaya çıkabilir. Hastalık, tırnak büyümesi bile etkilenir. Özellikle tırnaklarda incelme ve kopma gibi olaylar meydana gelebilir.

Alopesi Areata Reçete – Öneri

Alopesi areata tedavisi için FDA tarafından hiç bir ilaç onay alamamıştır ancak, bazı tedaviler umut verici sonuçlar vermiştir. Bu tür ilaçlardan biri, alopesi areataya yardımcı olabilecek bir Janus kinaz inhibitörü olan Olumiant’tır. Bununla birlikte, ilaç kullanım ve hastaya bağlı olarak ters etki de yaratabilmektedir. Bu nedenle doktorunuza danışmadan bu tedaviye başlamamalısınız.

Alopesi Areata Kesin Çözüm var mı?

Alopesi areata için kesin çözüm olmamakla birlikte, bir doktor saçın yeniden büyümesini hızlandırabilecek tedavi seçenekleri sunabilir. Bazı hastalarda tretinoin gibi topikal steroidler saçların yeniden büyümesini sağlayabilir. İmmünosupresanlar gibi diğer ilaçlar, saç büyümesini uyarabilen bağışıklık sistemini baskılayabilir. Bu tedaviler ayrıca yeni kel lekelerin oluşumunu da önleyebilir.

alopesi areata
alopesi areata kesin çözümü var mı?

Alopesi Areata Tedavisi var mı?

Bu hastalık için pek çok tedavi yolu bulunmaktadır. En yaygın iki tedavi türünü aşağıya sizler için ekledik.

PUVA tedavisi, alopesi areata tedavisinin birinci yoludur. Geçmişte, alopesi areata tedavisi için Janus kinaz inhibitörleri (TNFI’ler) ilacı kullanılıyordu. Bununla birlikte, bu yöntemin klinik deneylerde başarı oranının çok az olduğu bulundu.

Ditranol başka bir tedavi seçeneğidir. Bu bileşik, anti-inflamatuar ve immünosupresif özelliklere sahiptir. Genellikle topikal bir tedavi olarak kullanılır. Çözeltinin yüzde 0,5-1’i kafa derisine uygulanır ve 20-30 dakika bekletilir. Daha sonra hasta şampuanla başını yıkamalıdır. Tedavi genellikle günlük olarak tekrarlanır ve gözle görülür bir iyileşme ile sonuçlanabilir. Kaşıntı, eritem ve pullanma gibi birkaç olası yan etki vardır.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email