Folikülit Nedir – Nasıl Tedavi Edilir?

folikülit

Folikülit, bakteri, mantar veya tahriş edici maddelerin neden olduğu yaygın bir durumdur. Genellikle tıraş, sürtünme veya saç ekimi işleminden sonra kıl folikülüne girer. Folikülite neden olan diğer faktörler arasında çevresel tahriş edici maddeler ve saçlarla temas yer alır.

Folikülit Tedavi Yöntemleri

Folikülit tedavi seçenekleri lezyonların etiyolojisine, şiddetine ve dağılımına göre değişir. Komplike olmayan yüzeysel folikülit vakalarında, basit bir antibakteriyel sabun kürü ve uygun el yıkama teknikleri ile tedavi olunabilir. Ağır vakalar için metronidazol gibi oral antibiyotikler gerekli olabilir.

Hastalığa, S. aureus da dahil olmak üzere cildi yaygın olarak enfekte eden çeşitli enfeksiyöz organizmalar neden olur. Birçok yaygın antibiyotik bu organizmaya karşı etkisizdir, bu nedenle doğru antibiyotiği seçmek için bir kültür gereklidir. Mantar foliküliti gövde, yüz ve alt bacaklarda oluşabilir. Virüs kaynaklı oluşan hastalık genellikle dudaklarda başlar ancak saç ve kafaya yayılma ihtimali oldukça yüksektir.

Genel olarak, folikülit teşhisi, görünüm ve semptomlara göre konur. Püstüldeki mikrobiyal bir irin kültürü, tanıyı doğrulamaya yardımcı olabilir. Folikülitten etkilenen saçlar potasyum hidroksit ile incelenebilir. Bazı durumlarda, enfeksiyonun mantar mı yoksa viral mi olduğunu belirlemek için etkilenen bölgenin küçük bir biyopsisi gerekebilir. 

Folikülit tedavisi, bir kimyager veya dermatologda mevcut olan topikal tedavileri içerebilir. Semptomları hafifletmek ve yan etkileri yönetmek için folikülit kremleri ve antibiyotikler reçete edilebilir. Bazen durum kendi kendine düzelir, ancak enfeksiyon devam ederse derhal tedavi aramak önemlidir. Çoğu durumda, folikülit kendi kendine iyileşir. Bununla birlikte, daha ciddi vakalar, bir kez veya periyodik olarak antibiyotik tabletleri gerektirebilir.

Folikkülit tedavi seçeneği olarak, mantar önleyici bir şampuan veya vücut yıkanmalıdır. Antifungal vücut yıkamaları, mantar enfeksiyonlarına karşı etkili olan ketokonazol içerir. Daha derin vakalar için, doktor topikal bir mantar önleyici krem ​​veya hap reçete edebilir. Kaşıntının çok olduğu durumlarda kaşıntı için krem verilebilir.

Bazı durumlarda, akne için uzun süreli antibiyotik kullanımı negatif folikülite yol açabilir. Zamanla akneye neden olan bakteriler bu ilaçlara karşı dirençli hale gelir. Bu olduğunda, folikülit, çıbanların eşlik edebileceği küçük beyaz veya kırmızı sivilcelere neden olabilir. Neyse ki, folikülit tedavisi genellikle kendi kendine çözülür, ancak beklenenden daha uzun sürerse bir dermatoloğa danışmalısınız.

Semptomatik folikülit, kılların büyüdüğü her yerde ortaya çıkabilir, ancak genellikle sürtünmeye maruz kalan cilt bölgelerinde bulunur. Genellikle, hastalığın olduğu yerde yumru veya döküntü görülür. 

Folikülit Neden Olur?

İki ana folikülit türü vardır – eozinofilik ve eozinofilik olmayan. Her türün kendi semptomları ve özellikleri vardır. Bu makalede folikülitin neden olacağından bahsettik, umarız yardımcı olur.

Bakteriyel folikülit, en yaygın türüdür ve ciltte doğal olarak bulunan bakterilerden kaynaklanır. Enfeksiyon bir kesik, sıyrık veya saç ekimi gibi ciltte tahrişe yol açabilecek herhangi bir şekilde medyana gelebilir. Hafif bir vakada enfeksiyon topikal antibiyotiklerle tedavi edilebilir, ancak daha ciddi vakalarda antibiyotik gerekebilir. Doktorunuz, bakterilerin varlığını test edebilmesi için yumrunun bir örneğini alabilir. Tedavisi için doktorunuza danışmalısınız. Aksi taktirde hastalık tekrar vücutta gözükebilir.

folikülit nedir
folikülit nedir nasıl tedavi edilir

Etkilenen bölgeye uygulanan sıcak kompres, folikülitten muzdarip insanlar için yardımcı olabilir. İdeal olarak, günde üç ila dört kez sıcak bir kompres uygulamalı ve bir seferde en az 15 dakika cilt üzerinde bırakmalısınız. Daha ciddi bir durumunuz varsa, daha sık sıcak kompres kullanmanız ve en az 30 gün tıraşı bırakmanız gerekebilir. Kompresin ısısı da yaranın iyileşmesine yardımcı olacaktır.

Folikülit Belirtileri

Folikülit, çok yaygın bir cilt hastalığı olan saç köklerinin iltihaplanmasıdır. Cildin kılsız bölgelerini etkilemez. Bazı durumlarda oldukça rahatsız edici olabilir. Hastalık, kabuklanan, irin dolu kabarcıklar olarak kendini gösterecektir. Etkilenen bölge tahriş ve ağrı olabilir. 

Hastalığın olup olmadığını belirlemek için etkilenen bölgeyi incelemelisiniz. Temiz ve kuru olmalı ve tahriş olmuş cilt tedavi edilmelidir. Belirtiler devam ederse, tıbbi tedavi almanız gerekebilir. Hastalık bulaşıcı olmasa da vücudun bir bölümünden diğerine yayılabilir. Daha fazla enfeksiyonu önlemek için etkilenen bölgeyi günde iki kez ılık su ve sabunla iyice temizlemelisiniz. Ayrıca, bakteri barındırabilecekleri için ortak havlu ve nevresim kullanmaktan kaçınmalısınız.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email